איתא בגמרא בביצה דף ט עמוד א
בית שמאי אומרים: אין מוליכין את הסולם משובך לשובך, אבל מטהו מחלון לחלון, ובית הלל מתירין… אמר רבי יהודה: במה דברים אמורים – בסולם של שובך, אבל בסולם של עליה דברי הכל אסור (משום שהרואה אותו מטלטל את הסולם יחשוב שהוא רוצה להטיח את גגו). רבי דוסא אומר: מטהו (את הסולם של השובך) מחלון לחלון. אחרים אומרים משום רבי דוסא: אף מדדין בו.
- האם מותר לטלטל סולם של בית?
מהגמרא מתבאר שאסור לטלטל סולם שאינו של שובך. והקשו התוספות, שבגמ’ בעירובין (עז ע”ב-עח ע”א) משמע, שמותר לטלטל אפילו סולם גדול?
ר”ת – בגמ’ בעירובין מדובר בסולמות של בית, שהדרך לטלטלם מזוית לזוית, אך בגמ’ בביצה מדובר בסולם של עלייה שהוא סולם גדול, וכיון שראוי להטיח בו גג אסור מפני הרואים. לכן, סולם קטן מותר בטלטול וסולם גדול אסור.
תוספות, רבי אברהם מבורגול, רא”ש, טור – בגמ’ בביצה מדובר שמוציא את הסולם ביום טוב, וכיון שביו”ט מותר להוציא הסולם לרה”ר, הרואה אומר שלהטיח גגו הוא צריך. וכיון דאסור ברה”ר אפילו בחדרי חדרים אסור. אבל בגמ’ בעירובין מדובר בשבת שאסור להוציא את הסולם לרה”ר, ולכן אין חשש שיוציא ויאמרו שרוצה להטיח גגו, ולכן בבית מותר לטלטל את הסולם. לפי תירוץ זה, גם סולם קטן כמו שלנו אסור לטלטל ביו”ט.
רמב”ם – סולם של עליה אסור לטלטלו בשבת מכיון שאין עליו תורת כלי, ושל שובך מותר להטותו.